Unique trip to Kingston

Unique trip to Kingston

(Dutch; English translation will follow) Edwin is eigenaar van een full service communicatie bureau en wil zijn leven lang al naar Jamaica. Op zoek naar een authentieke tour met dito local tour guide, kwam Edwin al snel bij Rappa Rasta Tours uit. ‘De belofte die jij doet – die al in je naam zit: “Explore the Real Jamaica in the Natural Rasta Way” – trok me meteen aan… en zo is het ook gegaan!’
Lees over Edwins ervaring wanneer hij een dag met Rappa Rasta naar Kingston gaat.

Edwin Staps, juni 2018
‘kijk, wat ik heb gedaan, ik heb gezocht naar een Jamaicaanse tour guide, dat vind ik het gaafste. De foto’s op de website van Rappa Rasta Tours zijn te gek en de reviews op Face Book positief. Dat is belangrijk: dat je het avontuur kunt opzoeken en het helemaal kunt vertrouwen. Je maakt wel zo het echte Jamaica mee.

Niet afgesloten achter glas

Onderweg van Montego Bay naar Kingston, zijn we bij een paar plaatsten gestopt. Zo ook bij een tankstation, weet je wel, ik vroeg of hij koffie wilde. Dus ja, dat wilde hij eigenlijk wel. En dan zo’n gebaar van “ga dat maar halen, ga maar even zelf koffie bestellen.”
Je gaat je dan iets vrijer bewegen, in de omgeving waar je in bent, en dat je niet afgesloten bent achter glas van een bus, vol toeristen of iets dergelijks. Dat vind ik gewoon tof.
Ik hecht veel waarde aan die kleine dingen.

Dat soort dingen

Wat bijvoorbeeld zo mooi is: dat we, aangekomen bij Tuff Gong, even moesten zoeken, want alle wegen waren op dat moment opgebroken, dat Rappa dan de auto parkeert zo vlak voor een wegafzetting en dat dan een Jamaicaan meteen komt en zegt: “Je kunt daar niet in, je moet omrijden, die en die kant op.” Maar uiteindelijk gooien ze dan toch die wegversperring open en konden we er zo doorheen rijden, weet je, dat soort dingen.

Delen

Wat ik ook mooi vind, wat Rappa deed, en wat ik prettig vond en mooi om te zien; bij al die stoplichten in Kingston heb je al die gasten die de ramen komen wassen en dingen willen verkopen. Rappa legt uit hoe daar mee om te gaan, maar in ieder geval… dan kun je ook dingen kopen, en hij koopt zelf eigenlijk ook best wel veel. Mooi om te zien, hij is daar ook echt voor de mensen, hij is daar ook om wat hij verdient meteen met de mensen te delen, dat vond ik ook al meteen een mooi gebaar. Want de mensen hebben weinig en hebben ook niet de capaciteit om hun leven op te bouwen. We deelden dezelfde visie hierin.

Tour guide wordt vriend

Weet je wat het is? Ik zou het aanbevelen aan mensen… alle mensen… want Rappa is voor iedereen toegankelijk. Ik zou het iedereen adviseren. Het is gewoon echter.
Als beoordeling zou ik echt de maximale 5 sterren geven!
Dat is ook wat ik al meteen tegen Rappa zei: “ik wil eigenlijk volgend jaar weer terug!” ­­
Ik vind Rappa een positief figuur, hij speelt het niet, dat kon ik merken en dat vind ik, ja, dat is echt geweldig! Dat je met een tour guide op stap bent maar het voelt meer alsof je met een vriend op pad bent.’