‘Hey Rasta 🙂! Bedankt voor de onvergetelijke dagen.’

Full joy Mayfield Falls-Rappa Rasta

Hiermee begint het verhaal van Mireille die met haar zussen en moeder 3 dagen met Rappa Rasta op tour is geweest. Een enthousiast verhaal met mooie verhalen en unieke belevenissen die je niet wilt missen.

Oktober 2022   Hettie, Sonja, Mireille en Sofia

Samen met Sandra, co-owner Rappa Rasta Tours, legden we de grote lijnen van
3 ‘Rappa Rasta’ tour-dagen vast. Hierbinnen is veel ruimte voor ‘go with the flow’. Dat die ‘go with the flow’ nog de allermooiste beleving zou worden, konden we als praktische Nederlanders vooraf niet vermoeden.

Van 28 oktober tot en met 7 november 2022 waren wij (moeder en drie volwassen dochters) op
een heerlijke vakantie op Jamaica.
We hadden een mooi hotel in Ocho Rios, goed weer en een prachtig strand waar we de eerste dagen zalig konden ontspannen. Desondanks begon de echte beleving van Jamaica pas op maandag 9 november toen Rappa ons
om 9.00 uur stond op te wachten voor het hotel.

‘No flush’ toilet

Op dag één kwamen we pas in de loop van de middag bij Nine Miles Mausoleum Bob Marley aan, omdat we op weg daar naartoe lang en gezellig bleven hangen op bijzondere plaatsen die Rappa ons aanwees.
De kennismaking met vriendelijke Jamaicanen, een ‘no flush’ toilet en de fruitcursus bij een vriend van Rappa maakten dat we halverwege de dag al dik tevreden waren over onze belevenissen.

Rappa, ’n mooie aanvulling op de lokatie-gids

Nine Miles was overigens ook erg leuk en indrukwekkend. Naast alle interessante informatie over lokale bezienswaardigheden, politiek, cultuur en natuur die Rappa onderweg al met ons deelde, wist hij ook ter plekke een mooie aanvulling te geven op het verhaal van de lokatie-gids. Moe en voldaan lagen we die avond vroeg onder de lakens.

De prachtige watervallen van Mayfield Falls

Dag twee was wederom geweldig. We hadden flinke afstanden af te leggen naar Negril. Met alle verhalen van Rappa, de stevige jeep die ons door, over en langs de meest waanzinnige kuilen in de weg bracht, de prachtige beelden onderweg en de wapperende haren door de open ramen was dit één grote, unieke beleving; Jerk chicken, mooie uitzichten, even een souveniertje en weer door.
Eenmaal bij Mayfield Falls aangekomen bleken we de enige gasten. Wat geweldig dat we deze prachtige watervallen op deze manier konden beleven.

In de schemering op quads naar de herb plantation

Waar we ook komen, het is steeds heel gezellig en we blijven maar praten met de mensen die we ontmoeten. Maar ook nu moeten we weer gaan, want we hadden voor deze dag ook de Blue Hole en (vooral) de ganja plantage op ons wensenlijstje staan.

Eenmaal aangekomen schemerde het en was ‘t errruggg rustig: al het personeel bleek al naar huis! Vanuit onze Hollandse ogen zag het er niet meer naar uit dat we hier nog iets konden gaan doen. Maar Rappa bleef heen en weer rennen, letterlijk, en voordat we er erg in hadden scheurden we achterop twee quads de heuvel op. Van de eigenaar en zijn zoons persoonlijk kregen we in het schemerdonker een heel bijzondere rondleiding over de plantage. Wat een beleving!
Terug, de heuvel af, hebben twee zussen samen met de eigenaar de inmiddels tegensputterende quad al duwend, heen en weer schuddend en pruttelend terug op de basis weten te krijgen.
Ook weer geweldig om mee te maken!

Tour guide Rappa Rasta explaining to tourists

Spoedcursus roken: Blue Hole Negril

Na twee demonstratie-duiken van zoon in de Blue Hole (zussen hadden na de watervallen wel genoeg in het water gelegen) en een spoedcursus over het roken van één of andere pijp vertrokken we weer. Onderweg nog even Rick’s Café aangedaan en bij de ‘stamkroeg’ van Rappa Jerk chicken gegeten. Terwijl wij nog aan het nagenieten waren, wist Rappa ons na deze lange dag en 2,5 uur rijden veilig af te zetten bij ons hotel in Ocho Rios.

Tourdag 3; Port Antonio

In de dagen daarna raakten we niet uitgepraat over deze twee prachtige dagen. En we hadden er nog één in het verschiet!
Na een paar dagen relaxen op het strand stonden we op dag 3 lekker getint om 8.00 uur klaar voor de tocht richting Port Antonio.

Een historisch gebouw of zo

Ons verzoek om ‘nog een historisch gebouw of zo te bezoeken’ werd snel ingewilligd. Het gesloten hek bij de ‘Fire Fly’ bleek geen show-stopper. Rappa sprak onderweg wat mensen aan. Niet lang daarna schikten wij wat in op de achterbank, zodat de lokatie-gids door ons hoogstpersoonlijk naar zijn werk gebracht kon worden.
Het was opnieuw genieten van de lokatie; prachtige uitzichten en bijbehorende verhalen. We zijn superblij met deze ‘go with the flow’ extra stop, die niet in het programma van de dag stond!
Dan weer verder, langs mooie stranden, dorpjes en een lunch in Port Antonio. Hier kwam Rappa oude bekenden tegen, wat weer reden was voor een mooi verhaal over cultuur en de achtergrond van Jamaicanen.

local food Jamaica-Rappa Rasta

Heerlijke geuren en geluiden van de avond

De Blue Lagoon was helaas gesloten en dit keer lukte het Rappa niet om ons alsnog binnen te krijgen. Wel heeft hij er met kunst en, bijna letterlijk, vliegwerk voor gezorgd dat we een paar goede foto’s konden maken.
Via een prachtig, lokaal strand reden we met de raampjes open terug naar Ocho Rios. Zo kregen we onderweg de heerlijke geuren en geluiden van de avond uit de passerende dorpen mee.

Moeilijk afscheid nemen

Na drie van deze intensieve maar authentieke dagen vonden we het moeilijk om afscheid te nemen van de bijzondere, lieve, intelligente en zorgzame ‘Rasta’. Hij heeft ons onvergetelijke dagen en zo ongelofelijk veel informatie en wijsheid bezorgd.
Bedankt Rappa, jouw levensinstelling en goedheid zullen ons nog heel lang bijblijven.’