5 day tours with the Family

Statute Bob Marley Kingston guests and guide

Gertjan en zijn vrouw Suzan waren Rappa Rasta Tours tegen gekomen op het internet. Zij boekten samen met hun volwassen kinderen Stan en Roos 5 losse dagen bij Rappa Rasta Tours. Gertjan en Suzan zijn eigenaars van een goedlopend technisch installatiebureau. Hun wens is, in een rustig tempo, het ware Jamaica verkennen. Hun liefde voor muziek en natuur staan hierbij voorop. In een interview met Gertjan zegt hij het volgende over deze tour.

Gertjan Nordmann, juli 2018
‘Ik heb alleen maar positieve ervaringen, ja, van het begin tot het einde. Alles wat we onderweg gezien hebben, waar we geweest zijn…
Ik vond het ook een hele mooie volgorde: de eerste dag Dunn’s River Falls, wat vreselijk toeristisch is en waar we eigenlijk het gevoel hadden ‘daar word je doorheen geloosd’.
De tweede dag Ys Falls. Nou, dat vond ik al honderd keer mooier en de derde dag, lekker rustig, naar Roaring River. En dat was nóg weer een mooiere ervaring, om het zo maar even te zeggen.

Arts & crafts

Op weg naar Ys Falls viel me de openheid van mensen meteen op. Aan het strand bij Blue Fields, bijvoorbeeld, waar wij bij de arts & craft Rasta nog wat spullen hebben gekocht, kon je gewoon rustig met elkaar op straat zitten praten. Zo bijzonder! Dat vond ik heel prettig.

Jamaican speakers

Het ware Jamaica hebben we echt kunnen beleven. We hebben door het dorp Roaring River gelopen, het fruit geproefd rechtstreeks van de bomen vandaan, de natuur daar, het eten…dat vind ik prachtig om mee te maken
En het rijden ook he, dat is toch anders, want je hebt die ramen open, dus je ervaart al die geluiden van de straat. En dat er dan, als we door zo’n dorp heen rijden, er opeens 20 van die speakers op elkaar gestapeld zijn met keiharde muziek eruit… dat soort dingen, dat is gewoon mooi. Dat beleef je veel meer dan wanneer je er met zo’n toeristische bus doorheen knalt. Dat sprak ons zeer aan.

Geen toerist te zien

Voor we naar Glistening waters gingen, hebben we ergens in een restaurantje wat gegeten, midden in Falmouth. Dat is ook weer een heel andere beleving, dat je eigenlijk nergens, in de wijde omgeving, een toerist ziet. Ik heb me ook, op wat voor een manier of waar dan ook, geen seconde onveilig gevoeld, absoluut niet. Al moest mijn dochter wel wennen aan de starende blikken.

9000 km van elkaar maar dezelfde liefde voor muziek

Ook onderweg zo mooi, in de Jeep met Rappa, die een jaar jonger is dan ik ben, draaide we mijn muziek. Ik draai m’n hele leven al reggae, hij ook, en dan zit je met z’n tweeën al die liedjes mee te zingen, terwijl je toch negen duizend kilometer van mekaar bent geboren. Dat je door die muziek verbondenheid hebt, dat vond ik heel speciaal.

Nine Miles indrukwekkend

De dingen die met muziek te maken hadden, vond ik persoonlijk natuurlijk mooi om te zien. Van de Tuff Gong Studio tot Peter Tosh Mausoleum en Nine Miles. Dat soort dingen, ja, dat vond ik echt indrukwekkend, ja. En dat ik samen met m’n zoon op de steen bij Bob Marley ganja heb zitten roken, dat hoort erbij. Vind ik leuk, ja.
Nine Mile vond ik sowieso het meest indrukwekkend. Dat komt omdat ik al, nou zeg 35 jaar, groot fan ben van Marley. Bij 30 graden liep ik, met kippenvel over m’n hele lijf, om zijn graf heen.

En natuurlijk was het leuk alle enthousiaste opmerkingen op Face Book van over die ene foto die ik gemaakt heb van Rappa voorop die vissersboot. Ja, ongelofelijk. Soms moet je wel eens geluk hebben met dat soort dingen: Rappa staand in de boot… ‘locks’ in de wind…turend over de oceaan. Dat heeft veel losgemaakt bij anderen. Leuk ook dat die foto is gedeeld.

Ik zou het zeker aanbevelen, in principe voor iedereen als je tenminste op een relaxte manier al die dingen wilt zien: wat ik in het hotel zag, best een druk gedoe met die bussen en taxi’s.

5 stars

We hebben het echt waanzinnig naar ons zin gehad en ik ben blij dat we met jullie allemaal (deze tours) hebben kunnen doen.
Van te voren perfect geregeld door jou (Sandra), mooie volgorde, mooie verdeling en heel erg prettig.
Ik zeg 5 sterren, 100%, ja! En het is ook zeker niet de laatste keer dat wij naar Jamaica zijn geweest.